English

Egy nap a városban

A legjobb gyros nyomában: Szeráj

szucsadam 2011 április 23.
Címkék: gyros

Ha a gyros szóba kerül Budapesten, a Szerájt mindenképpen ajánlja valaki. Még akkor is, ha a Szerájban történetesen nem gyrost, hanem döner kebabot árulnak, de tegnap már megbeszéltük, hogy ezen nem akadunk fenn.

Szóval ellátogattam a megkerülhetetlen török gyorsétterembe, ahol láthatóan sosem unatkoznak, mindig állt valaki az ablak előtt. Miután kértem egy gyrost, nem javítottak ki, hanem megkérdezték, borjút vagy csirkét kérek-e. A srác láthatóan igen begyakorlott mozdulatokkal kiterítette a tenyerében a laffát, a hozzávalókat meg nem rárakta, hanem egyenesen rárepítette. A szószokat egy kanállal felküldte a levegőbe, és a sugár alá tartotta a kezét, összecsavarta a tésztát, és átnyújtotta, mindezt gyorsabban, mint ahogy én kikerestem a pénzt.

Ez után az élmény után még kíváncsibb lettem, így nekiláttam az egyébként nem kis adagnak (4 pont). A hús éppen kellően sült és megfelelő hőmérsékletű volt, visszafogott fűszerezéssel (4 pont), a laffa állagra hozta a szükségeset, és stabilan tartotta össze az összetevőket, de az ízével nem aratott nagy sikert, mert olyanja nem nagyon volt (3 pont). Mivel az összetevőket szétterítve és láthatóan előre meghatározott szisztéma szerint, gondosan keverték össze, ezért a zöldség, a hús és a szószok összedolgozása tökéletes volt (5 pont). A szószoké úgyszintén, a csípőset végig éreztem, mérsékelten fejtette ki hatását (4 pont), a joghurtos szósz még inkább a háttérbe húzódott (3 pont). A zöldségek frissek voltak, a paradicsomteszten is átment a gyros - ez a legsarkalatosabb minőségi kérdés így tavasszal, amikor egyáltalán nem könnyű ízletes példányokat beszerezni (5 pont). Az ára 650 forint (4 pont).

Összességében nekem egy picit jellegtelen volt az összkép, nem merészkedett el az étel egyik irányba sem, bátortalanul, de határozottan középen tartották egyensúlyban a készítői. Összességében 32 pontot kap a Szeráj által nyújtott élmény, mert hát belekötni tényleg csak helyenként lehet, de egy kis izgalom azért ráfért volna.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti gyrosok, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!


View Larger Map

süti beállítások módosítása