Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Egy nap a városban

Életmódblog Budapest szerethető arcáról.

Hirdetés

Címkék

2013 (1) 4-es (1) 4f (1) 4g (1) 90s (1) adomány (1) advent (2) afrika (2) ajándék (4) ajánló (1) aktivista (1) aldi (1) alkalmazás (1) alkohol (2) állat (1) állatkert (1) almárium (1) alternatív (1) amszterdam (1) andrás (7) antikvárium (2) app (1) apple (1) apró (1) arc (4) arcok (8) árkád (1) artcube (1) árvíz (1) átépítés (1) átrium (1) autó (10) autóbusz (1) badacsony (1) balaton (1) bálna (2) bambuszliget (1) bár (1) bárány (1) barlang (1) bauhaus (1) bazilika (1) bécs (1) belváros (1) benzinkút (1) beruházás (1) bestof (1) bevásárlás (6) bevásárlóközpont (1) bicikli (8) biciklikölcsönzés (3) biliárd (1) bisztró (2) bite (1) bkk (8) bkv (16) blog (1) bmc (1) bocuse (1) bolt (6) bor (40) borász (2) borbár (1) borfesztivál (1) borjour (4) bors (1) borsso (1) borszerda (1) borvidék (2) brit (1) Brody House (1) bruce willis (2) bubi (4) buda (3) budai gourmet (2) budapest (117) budapesti fürdők (8) budapesti retró (1) budapest bár (1) budapest szíve (1) budapest titkai (5) buday (1) büfé (1) bukarest (1) burger (1) busz (2) céklart (1) cet (8) champagne (1) chocome (1) cirkusz (4) corinthia (1) corvin (2) costes (2) család (1) cselló (1) cserpes (2) csiga (1) csípős (1) csoki (2) csokoládé (3) csupanő (1) cukor (1) cukrász (2) cukrászda (4) debrecen (2) desszert (1) diéta (2) die hard (2) dining guide (1) disney (1) díszburkolat (17) divat (1) divino (1) dizájn (4) dohánybolt (1) dublin (1) dugó (9) duna (4) ebéd (7) ebédmenü (25) édesség (7) edzőterem (1) eger (2) egy nap a városban (1) éjszaka (3) ek (12) életmód (1) előadás (3) én (1) építészet (19) építkezés (1) épület (13) erdő (1) ernst (1) erotika (1) erzsébet tér (1) észvesztő (1) ÉS bisztró (1) étel (56) étterem (88) évforduló (1) fa (1) fagyi (22) falat (1) falfestés (2) falfirka (1) falk (1) fejlesztés (6) felmérés (1) felújítás (22) felvágott (1) fényképezőgép (1) ferenciek tere (3) ferencváros (2) ferihegy (7) festés (4) festmény (3) fesztivál (10) film (30) filmforgatás (1) flashmob (6) földrengés (1) folyó (3) fonódó villamos (1) forgalomszervezés (3) forró csoki (1) főtáv (2) fotó (10) foursquare (1) főzdefeszt (3) főzés (2) franciaország (1) frenák (1) (1) fülke (1) fürdő (2) futár (1) füvészkert (1) galéria (2) gaszt (1) gasztro (287) gasztronómia (24) gellért (1) gerillakötő (1) gianni (1) gödöllő (1) gofri (1) google (2) gördeszka (1) gorfi (1) görög (1) gouba (1) gozsdu (3) graffiti (4) greenpeace (1) gusto (1) gyalogoshíd (1) győr (2) gyorsétterem (6) gyros (16) háború (1) hajléktalan (8) hajó (4) hal (2) halászbástya (1) halkakas (1) hamburger (37) hangszer (2) ház (1) híd (2) hír (1) hirdetés (17) hirdető (19) hírek (1) hivatal (1) hortobágy (1) hőség (2) hőségriadó (2) hotel (5) hungarikum (1) hunyadi tér (1) húsvét (1) iberostar (1) időjárás (5) ikon (1) indiai (1) inspiráció (1) interjú (1) író (2) irodalom (1) iskola (1) ital (2) jamaica (1) japán (4) járék (1) játék (38) játszótér (1) jazz (1) jég (1) judafest (1) kakaós csiga (2) kálvin (1) kanada (1) kánikula (1) karácsony (9) kártérítés (1) katalán (1) kávé (11) kávéház (1) kávézó (4) kaviár (2) kazinczy (4) kedvenc (1) kedvezmény (1) keleti pályaudvar (1) kenyér (7) kenyérteszt (3) kerékpár (1) kereső (1) kézműves (4) kiállítás (41) kígyósi csárda (1) kilencedik kerület (1) kína (3) kínai (2) kineziológia (1) kiskörút (8) klip (1) klub (1) kocsma (2) köki (1) kolbász (2) kolosy tér (1) komárom (1) komolyzene (1) koncepció (2) koncert (15) koncet (1) konferencia (3) könyv (8) könyvtár (1) korcsolya (1) környezet (2) környezetvédelem (1) kossuth (1) kossuth tér (1) kóstolás (1) kóstoló (1) kovács (1) közlekedés (37) közösség (2) közösségi iroda (1) köztér (2) krémes (1) krimiestek (1) kritika (28) külföld (8) kulfoldiek budapesten (5) külkerület (1) kult (5) kultúra (111) kultúrfürdő (1) labirintus (1) lacipecsenye (1) lakás (1) lakásbemutató (15) lakáskoncert (1) lakat (1) lakóközösség (1) lánchíd (1) látványterv (1) legjobb budapest (2) legjobb magyaros (9) legszebb (1) lépcsőház (47) libegő (2) lipkind (1) lista (2) live (1) london (2) lövőház (1) lucullus (4) m4 (3) madách (2) magyaros (2) makett (1) malala (1) manzárd (1) margitsziget (1) margit híd (1) masszázs (2) matt (2) mautner zsófi (1) mediawave (1) meglepetés (1) megmondás (2) menő budapest (2) mese (2) mester (6) mesterember (1) mesterség (1) meteor (1) metró (5) metró4 (2) metro4 (1) mexikó (1) méz (1) michelin (3) michelin-csillag (4) michelin csillag (2) mikulás (1) mit ne együnk (1) miutcánk (1) mobil (1) montalcino (1) mosdó (1) mozi (7) műcsarnok (2) műemlék (1) műjégpálya (2) munka (2) müpa (2) művészet (2) múzeum (2) múzeumok éjszakája (2) naan (1) nagyvilág (1) neopaint (2) népművészet (1) néptánc (2) népzene (2) new york (2) nikon (1) nobu (3) nomád (6) normafa (1) nyár (2) nyeremény (1) nyereményjáték (4) nyomozás (1) okostelefon (1) olasz (8) olaszország (2) olympus (5) önkormányzat (1) órás (1) orgona (1) óriáskerék (3) orosz (1) országház (1) orvos (1) ősz (2) paint up (1) palacsinta (1) pályázat (1) pántlika (1) paradicsom (1) párisi udvar (1) park (2) parkolás (2) parkszínpad (1) parlament (1) pasta (1) pék (5) pékműhely (2) pékség (7) performansz (1) pezsgő (3) pho (1) piac (10) piknik (2) pirog (1) pizza (5) pizza hut (1) placcc (6) plakát (1) pláza (6) pornó (1) poszt (1) program (1) programajánló (1) pstújhely (1) pubhunter (1) pubok (3) ráday (1) rákóczi (1) recept (2) recirquel (1) régen (1) reggeli (19) régi budapest (2) rehab (3) reklám (13) rendezvény (3) rendőr (2) reptér (1) repülés (6) repülőgép (1) retró (1) rettenet (1) rólunk (3) róma (1) római (1) romantika (1) romkocsma (2) rooftop (3) ruha (4) savannah (1) scool (4) segal (1) séta (11) sétálóutca (1) siklóernyő (1) social media (1) sofitel (1) sör (8) sport (1) starbucks (1) statisztika (1) storytelling (1) strand (1) streetfood (4) streetview (1) street art (2) street food show (2) sütemény (4) süti (2) szabadidő (3) szabadtér (1) szálloda (2) szalonna (1) szebu (2) széll kálmán tér (1) szendvics (2) szentesi (1) szépművészeti (3) szerelő (1) szex (1) szilveszter (2) szimpla (1) színes város (1) színház (35) szoba (1) szolgáltatás (3) szőlő (1) szórakozás (98) szórakozóhely (3) sztori (1) születésnap (1) szülinap (1) szürreál (1) szusi (3) tablet (3) taco (1) taiwan (1) tánc (3) tank (1) társadalmi célú hirdetés (1) társasjáték (2) tavasz (1) taxi (1) tea (3) teázó (1) ted (3) tedx (3) tejivó (1) telefon (1) tér (5) térkép (1) természet (3) terv (2) tesco (1) teszt (8) tészta (1) tető (1) thaiföld (3) thália (1) thebigfish (1) tisztaság (1) titanic (1) (2) tokaj (2) tökéletes nap (1) tolvaj (1) tömegközlekedés (1) tömegrendezvény (1) tópark (1) toplista (1) történelem (9) toszkán (1) trafik (1) trafó (2) tripadvisor (1) troli (3) tüntetés (1) túra (7) túrák (2) turista (6) tűzfal (5) tűzfalrehab (1) tűzraktér (1) tv (3) t mobile (2) udvarok (1) újcirkus (1) újcirkusz (2) újlipótváros (2) underman (1) ünnep (1) ünnepi program (1) urbanista (1) usa (1) út (1) utazás (3) utca (2) utcazene (4) utcazenész (2) üzlet (2) vác (1) vadplakát (1) vajdahunyad (1) valentin-nap (1) vállalkozás (1) vár (4) várkert (1) várkert bazár (3) város (1) városfejlesztés (5) városkép (354) varoskép (1) városliget (6) városrendezés (1) városszervezés (1) vasánapi (1) vásár (5) vasárnapi (23) vasránapi (1) vega (6) vegetáriánus (6) vélemény (1) verseny (3) vidámpark (1) vidék (11) videó (12) video (2) vietnam (2) világfalu (5) világváros egy nap alatt (12) villa (1) villamos (1) villány (2) vinagora (1) vince (3) vonat (1) vonnegut (1) wamp (3) wang (3) wc (1) wekerle (1) werk (1) wesselényi utca (6) wes anderson (7) xilit (1) zene (23) zeneakadémia (2) zenész (1) zöldség (1) zöld híd (1) zsidó (2) zsinagóga (1) zugló (1) Címkefelhő
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hirdetés

Hirdetés

Írj nekünk!

Egy nap a városban a Facebookon

Linkblog

A tökéletes japán étterem Budapesten

2010.12.07. 10:17 | Magyarósi Csaba

Címkék: étterem nobu


A múlt héten a Nobuban ebédeltem, ami egyfajta áttörést jelent a gasztronómiai tekergéseimben. Kettő plusz egy étteremről tudtam, hogy kiemelkedik, kiemelkedhet a hazai mezőnyből: a Costesről, a Chateau Viszről, meg a Noburól. Az előbbi kettőről egyszerűen tudni lehet, hogy jó, így amikor kipróbáltam őket, számos írás, kritika segítette a dolgomat. A budapesti Noburól viszont alig olvastam még valamit, nem jelent meg róla elemzés valamelyik gasztroalmanachban, tökéletesen magamra voltam hagyva. 

Ezt a tök új helyet első körben a neve és az alapítója adja el, aki elvileg valamiféle garanciát jelent arra, hogy a pesti étteremben sem fognak romlott halat tömni belénk. Matsuhisa Nobu ugyanis egyfajta trademark, aki az Egyesült Államokban hozta létre azt a spéci fúziós konyhát, amelyikben a tradicionális japán fogások keverednek a dél-amerikai alapanyagokkal. Ezt hozták el nekünk is pár hónappal ezelőtt.

A hazai megnyitó óriási esemény volt, a (fenti képen is látható) tulajdonos, Andy Vajna olyan sztárokat villantott, mint Robert De Niro, Jeremy Irons, Brad Pitt, vagy Pittné Jolika. Kaptam is meghívót a vörös szőnyeges felvonulásra, de úgy gondoltam, hogy sem engem, sem titeket nem fog érdekelni a Nobunak ez az oldala. Arra viszont határozottan kíváncsi voltam, hogy a világ huszonharmadik, a moszkvai után Kelet-Európa első Nobuja (tiszta McDonald's) felér-e a Las Vegas-i vagy a két londoni étteremhez, amik Michelin csillagot kaptak 2009-ben.

Röviden: tudja a fene. Nem vagyok a Michelin ételkritikusa, sem Molnár B. Tamás, aki ízlelőbimbók helyett precíziós atomfegyverek tévedhetetlen érzékelőit hordja a szájában, egyszerűen csak észreveszem a blöfföt, ha egy hely jobbnak akarja láttatni magát, mint amilyen, amikor rossz alapanyagokból vagy rossz technikával próbálnak elkészíteni egy fogást, és mostanában már arra is kezdek ráérezni, hogy mi a baj.

A Nobuban viszont nem volt mire ráérezni. Ez a hely ugyanis olyan jó minőségben gyárt könnyedén értelmezhető ételeket, hogy aki szereti a japán konyhát, meg a speciális ízeket, annak egy percig nem lesznek kétségei.

Elmondom, mire gondolok: a Visz és a Costes is remek hely, elsőosztályú étterem, de bizonyos fogások feltétel nélküli élvezetéhez előképzettség szükséges. Aki nem evett még kiváló étteremben, nem feltétlenül fogja élvezni a hagyományoshoz képest egészen más pályán játszó csúcséttermeket, és ez nem feltétlenül az étterem hibája. Egyszerű hasonlattal élve: attól még, hogy egy popzenén felnőtt fickó nem tudja értékelni a komolyzenét, Bach, Debussy meg a többiek nem lesznek csapnivaló szerzők, csak meg kell érni rájuk.

A Nobu viszont az éttermek Stingje: jó, amit csinál, mégis könnyen befogadható. De nézzük csak végig a menümet.

Yellowtail Sashimi Pikáns Jalapeno Paprikával és Yuzu öntettel:

Remek felvezető, visszafogott, elegáns hal, ami azonban nincs a legtöbb csúcskonyhában megszokott módon levetkőztetve, aminek a háttérben, de megmaradt a karakteres íze, így remek első lépcsőfokot jelent a gasztronómia Empire State Buildingjében (haha!).

Perzselt Tonhal Sashimi Saláta Matsuhisa öntettel:

A hal tökéletes, nincs elsózva, de szerencsére nem is sótlan, állaga kiváló, a vörös hús textúrája közel kifogástalan, a mellé adott saláta nyomokban jellegtelen, de az édes öntet annyira váratlan és hibátlan ebben a körítésben, hogy az étel nem is viselne el egy fajsúlyos köretet. A mellé adott Orbán Szürkebaráttal a menü egyik legjobb darabja.

Alaszkai Fekete Tőkehal édes Miso Mártással:

A Miso a Nobu jellegzetes kiegészítője, az étel elképesztően magától értetődően finom, nincs benne trükk, nincs benne megfoghatatlan ízvilág, az édes kéreg és a hibátlanul elkészített, kiváló minőségű tőkehal maga a per definitionem faszaság. Adnak mellé citromot is, ami csillapítja az édességet (szükségtelen) meg kovászolt gyömbért, amit a fogás végén kell megrágni, hogy felkészüljünk a következő támadásra.

Forró Tálban Tálalt Marhahús:

A marhánál kellett először használnom európai evőeszközt, pálcikával ugyanis nem tudtam szétvágni a Medusza kígyóhajára emlékeztető gombaköteget, az meg tök hülyén néz ki, amikor fürtök lógnak az ember szájából, próbálja szétrágni őket, és az igyekezet közben ide-oda lifegő gombák hússzafttal terítik be az egész asztaltársaságot. A kétségbeesett próbálkozás után maradt a kés.

A marhát félig átsütve hozzák, mivel azonban a fogás a tálaláskor is használt tűzforró kerámiatálban sült, akinek well done kell, kidobhatja a cafatot a tényér szélére. A két gomba jó, a spárga ügyesen könnyít, a pácolás és érlelés nélkül megsütött bélszín oké, de semmi különös.

Sushi válogatás:

Kíváncsi voltam a sushira, hiszen nyilván erre van a legnagyobb rálátásunk, én legalábbis többször ettem sushit, mint mondjuk Perzselt Tonhalat Sashimi Salátával és Matsuhisa öntettel, tehát volt mihez viszonyítanom. Két észrevételem van ezzel a fogással kapcsolatban: egyrészt sehol sem lehet belekötni, az alapanyagok hibátlanok, jó az összeállítás, jó a töltelék és a rizs aránya, és persze a Nobuban a sushi rizs egyébként nehéz elkészítése sem okoz problémát. De csak emiatt a fogás miatt nem éri meg ellátogatni a csúcsétterembe, mert ezek a falatok nem annyival jobbak, mint amennyivel drágábbak a többi, elfogadható minőségű sushit adó budapesti helyhez képest.

Miso leves:

Ezt tudtam a legkevésbé értelmezni, a leves érzésre olyan, mintha olvasztott zsírban úszna némi tofu, és a pincértől megtudtuk, hogy nem is tévedtünk nagyot: a Miso alapja a Tasi halzsír, éppen ezért a levest inkább csak kísérőnek tudtam felfogni, egy-egy kortynyi pihenésnek két sushi között.

Nobu Bento Box:

A fekete dobozban ezúttal édesség érkezett, a kívül tésztaszerű, belül folyékony csokoládénak Belgiumban sem kellett volna szégyenkeznie, és összességében tök jól passzolt a zöldtea fagyihoz meg az Orsolya pincészetből érkezett Százrejtekűhöz.

És akkor vonjunk mérleget. Nekem tökéletesen bevált a Nobu, nyilván nem fogok minden héten, vagy hónapban itt enni, de az biztos, hogy egy első osztályú japán étteremmel bővült Budapest, amiben Matsuhisa mesternek hála néha egészen váratlan ízek jönnek szembe a szánkkal.

És persze dicsérjük már meg a chefet, Lloyd Robertset is, aki a szeptember 11-i terrortámadás után vesztette el programozói állását, akkor lett szakács, és aki komoly szerepet vállalat a moszkvai étterem beindításában is. Hozzánk önként jött, alapelve a costeses Miguel Vieire-val szemben az, hogy a szakácsok legyenek boldogok, mert akkor készítenek jó ételeket. Roberst imádja a magyar libamájat és állítólag büszke kollégáira, a két japán sushiséfre, és persze a magyarokra is, például a szintén kiváló Fuji korábbi konyhafőnökére, Schreiner Gáborra, aki a Nobuban már mint helyettes konyhafőnök bukkant fel újra.

Lehet is, mert tényleg állat a hely.