English

Egy nap a városban

Budapesten a régió legjobb étterme

Magyarósi Csaba 2010 november 11.
Címkék: étterem

A Michelin mellett a Gault Millau a legfontosabb útikalauz gasztroberkekben. Megmondja, hogy melyik éttermet érdemes felkeresni, hogy hol adnak átlagos, vagy az átlagosnál lényegesen jobb ételt, és hol kóstolhatsz olyan falatot, ami után lefordulsz a székről, és Csokonait szavalva spontán zokogásba törsz ki az ízlelőbimbókon érzett gyönyörtől. 

A Gault Millau csillagok helyett pontokat meg sapkákat ad (a magyar Étteremkalauz, aminek hatalmas szerepe van a hazai gasztrokultúra felfuttatásában, szintén ezt a rendszert vette át). A pontok jelentése a következő:

9-10 pont: gyenge színvonalú vendéglő

11 pont: átlagos színvonalú vendéglő

12 pont: jó konyha, mely minden jobb étteremtől elvárható

13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint a mindennapos konyha. Egy szakácssapka a jelzése.

15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha, jelzése két szakácssapka. A minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak.

17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreativitást és kiváló ételkészítést jelent.

19-19,5 pont (4 szakácssapka): az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik

20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni, egyszer ítélték még csak oda Marc Veyrat séfnek.

Az értékelésnek akkora jelentősége van, hogy Bernard Loiseau sztárszakács a helyzetet erősen túlreagálva 2003-ban például vadászfegyverével fejbe lőtte magát, miután éttermét 19-ről 17 pontosra fokozták le.

Magyarországon azonban egyelőre annak örülünk, hogy végre van egy 17 pontos éttermünk - a Costes, ami idén már megkapta Magyarország első, a régió második Michelin csillagát is. Tavaly még csak 15 pontot kapott az akkor legjobbnak ítélt Bábel, a mostani eredmény azonban nemcsak ezt múlta felül, de Pozsonyban vagy Prágában sincs olyan étterem, amit hasonlóan sok pontot kapott volna, mint a tőlem két percnyi sétára található Costest. 

Nézzük egy kicsit összesítve: tavaly 174,5 pontot szedtek össze a budapesti éttermek, idén 190-et, ami egyértelmű előrelépés.

És akkor lássuk a listát, ami a Világevőn jelent meg először:

Costes 17 pont (3 szakácssapka)

Fausto's - Onyx 16-16 pont (2 szakácssapka)

Arcade - Babel - Pierrot 15-15 pont (2 szakácssapka)

Arany Kaviár - Déryné - Bock - Csalogány - Múzeum 14-14 pont (1 szakácssapka)

21 - Vadrózsa 13-13 pont (1 szakácssapka)

süti beállítások módosítása